Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği Yürürlüğe Girdi
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği”ni Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Tebliğle, tereyağı ve sadeyağın üretimine ilişkin yeni kurallar belirlendi.
Ürün Özellikleri Belirlendi
Yapılan düzenlemeyle, tereyağı ve sadeyağın teknik olarak uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafaza edilmesi, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gerekli ürün özellikleri belirlendi. Ürünlerde kullanılan süt ve yoğurtun ilgili yönetmeliklere uygun olması şartı getirildi.
Ürünlerin kendine özgü tat, koku, görünüm ve yapıya sahip olması ve “peroksidaz testine” negatif reaksiyon vermesi gerekiyor. Ayrıca ürünlerin üretiminde “starter kültür” kullanılabilecek.
Etiketleme Kuralları Değişti
Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe sebep olacak çeşni maddeleri kullanmak yasaklandı. Ayrıca sadeyağ ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağına aroma verici eklenemeyecek.
Etiketlerde tereyağının adının temel görüş alanında yer alması zorunlu hale getirildi. Tuz ilave edilmemiş tereyağında “tuz ilave edilmemiştir” ifadesi, tuzlu tereyağının içerdiği tuz oranının belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca çeşnili tereyağının içeriğindeki çeşni maddesi ve miktarı da etikette yer alacak.
Tüketici Korunacak
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, tebliğin tereyağına ilişkin ilave etiketleme kurallarıyla tüketicilerin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amaçlandığı belirtildi. Yeni düzenlemeyle, yağ oranıyla tüketicileri yanıltıcı olabilecek ürünlerin üretimi engellenmiş oldu.
Ayrıca tebliğde atıf yapılan diğer mevzuatların güncellendiği, ürün isminin temel görüş alanında yazılmasının zorunlu hale getirildiği ve tereyağı dışındaki yağlarda tüketiciyi yanıltacak ifade ve görsellerin yasaklandığı belirtildi.
*Haberin görseli Shutterstock tarafından servis edilmiştir.
*Görsel temsili