ABD’de Tesla’ya Karşı Boykot Hareketi
ABD’de son yılların en büyük boykot hareketlerinden biri elektrikli araç üreticisi Tesla’ya karşı yaşanıyor. Tesla CEO’su Elon Musk’un, ABD Başkanı Donald Trump tarafından göreve getirilmesinin ardından başlayan Tesla protestoları, gün geçtikçe artarak devam ediyor.
Musk, Hükümet Verimliliği Departmanı’nda (DOGE) maliyetleri azaltacak bir görev gücü oluşturma görevini üstlenerek dikkatleri üzerine çekmişti. Musk, yeni görevinin ilk günlerinde ise federal bütçe kesintilerine gideceklerini açıklayarak adeta bir fitili ateşlemiş oldu.
Protestolar ve Eylemler
Bu açıklamanın üzerine ABD’de yüzlerce kişi, Tesla’nın bayileri önünde protestolara başladı. Göstericiler, Musk’ın resmi olmayan Hükümet Verimliliği Departmanı’nın başındaki konumunu, harcamaları kısma bahanesiyle federal verilere erişmek ve hükümet kurumlarını ortadan kaldırmak için kullandığını öne sürüyor. Başta New York, Boston, Philadelphia, Baltimore ve başkent Washington DC’de başlayan gösterilerde Tesla bayileri önünde bir araya gelen gruplar Tesla’dan araç alınmaması çağrısı yaptı.
Protestocular, “Teslalarınızı satın, hisselerinizi satın, greve katılın. Tesla’ya zarar vermek, Musk’ı durdurmaktır” sloganları attı. Las Vegas yakınlarında bulunan bir Tesla merkezindeki araçların ateşe verilmesi ise bugüne kadarki en şiddetli Tesla eylemlerinden biri olarak kayıtlara geçti.
Trump’ın Tesla Desteği
ABD Başkanı Donald Trump, Elon Musk’a verdiği desteği artırmak amacıyla Mart ayı başında Beyaz Saray’da Musk ile bir araya geldi. Trump, Musk’a destek vermek amacıyla bir Tesla araç satın alırken, “Bu adam enerjisini ve hayatını bunu yapmaya adadı ve bence kendisine haksızlık yapıldı” dedi. Trump, Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmede kırmızı bir Tesla Model S’in içine binerek kameralara poz bile verdi.
Tesla Hisse Değer Kaybı ve Avrupa’daki Rahatsızlık
Trump yönetiminin Tesla’ya destek kabine üyeleri üzerinden de sürdüğü destekle ilgili konuşan ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, Tesla hisselerindeki değer kaybının yıl başından bu yana yüzde 40’ı aşması ile ilgili konuşarak Tesla’ya yatırım çağrısında bulundu. Avrupa’da aşırı sağcı partilere destek veren paylaşımlarıyla tepki çeken Musk, çeşitli ülkelerin seçimlerine ve iç işlerine müdahale etmekle itham ediliyor.
Elon Musk’ın Almanya’da aşırı sağcı siyasetçilere verdiği destek ve İngiltere siyasetine karışması, Avrupalıların Musk’ın şirketlerine mesafe koymasına neden oldu.
Avrupa’da Tesla’nın satışları, Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45.2 düştü. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Hollanda ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde neredeyse tüm bölgelerde Tesla satışlarında gerileme yaşandı.
Tesla’nın Avrupa Birliği ülkelerindeki otomobil satışları, şubat ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 47.1 azaldı.
Elon Musk’ın hükümeti eleştirdiği ‘küçülme’ politikalarına karşı protestolar, ABD ve Avrupa’daki Tesla bayilerinin dışında da gerçekleşti. ‘Tesla Takedown’ adı verilen koordineli protestolar, ABD’deki 277 Tesla showroom’unu ve servis merkezini hedef aldı.
Küresel çapta düzenlenen protestolar, Avustralya, Yeni Zelanda, Finlandiya, Norveç, Danimarka, Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde de gerçekleştirildi. ‘Tesla Takedown’ hareketi, dünya genelinde 500 protestoyu hedefleyerek ‘küresel eylem günü’ çağrısında bulundu ve ilk olarak ABD’de 200’den fazla Tesla bayisinin önünde eylem düzenlemeyi planladı.