Asgari Ücret Tespit Komisyonu ve Üyeleri
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 15 üyeden oluşmaktadır. Komisyonda işçileri TÜRK – İŞ Konfederasyonu, işvereni de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 5’er üye ile temsil etmektedir. Beş üye de hükümet temsilcilerinden oluşmaktadır. Komisyonda kararlar oy çokluğu ile alınmaktadır. Oybirliği sağlanamayan durumlarda hükümet temsilcilerinin oylarıyla asgari ücret tespit edilmektedir.
Sendikaların Açıklamaları ve Eleştirileri
TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 2025 yılı asgari ücretinin belirlendiği toplantı sonrasında komisyonun adil olmadığını belirterek, “Bu komisyon adil değil ve anti demokratik. Adil olmayan bu komisyonda bir kez daha yer almayacağız” dedi. HAK – İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise asgari ücretin Türkiye’de yaşam ücretine dönüştüğünü ve komisyonun yapısına eleştirilerde bulundu.
SORULARINIZ İÇİN: akivanc@haberturk.com
Almanya Asgari Ücret Modeli ve Türkiye’deki Durum
HAK – İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Almanya’daki asgari ücret tespit modelini örnek göstererek Türkiye’deki durumu değerlendirdi. Arslan, Türkiye’de asgari ücretin belirlenmesinde kamu otoritesinin rolünü eleştirdi ve daha katılımcı bir yapının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
“TÜRK – İŞ’İN YERİNE BİZİM OLMAMIZ BİR ŞEY DEĞİŞTİRMEZ”
HAK – İŞ Genel Başkanı Arslan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun demokratik olmadığını belirterek, komisyonun yapısının değişmesi gerektiğini dile getirdi. Arslan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının tümden değişmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Almanya Asgari Ücret Belirleme Süreci
Almanya’da asgari ücret işçi ve işveren temsilcilerinden oluşan bağımsız bir komisyon tarafından belirlenmektedir. Üyelerin beş yılda bir yeniden atanması, komisyonun bağımsızlığını sağlamaktadır. Kararlar, toplantıya katılan üyelerin basit çoğunluğu ile alınmaktadır.