Sağlık Sigortalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sigorta şirketlerinin prim belirlerken kişinin bir önceki yıl kaç kez hastaneye gittiğini, ne kadar maliyetinin olduğunu ve gelecek yıl enflasyonun ortalama olarak temel aldığını anlatan Axa Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Senem Çıngay Buçukoğlu, “Onun için sağlık sigortalarına kişi ben para ödemiştim bu hakkımı da kullanayım diye bakmasın. Çünkü bir sonraki senenin yenileme primi o yıl hastaneyi ne ölçüde kullandığına bakılarak belirleniyor. Ona göre bir fiyatlandırma sistemi kuruyoruz. Gereksiz yere hastaneye gitmeyin” dedi.
Gençken Sigortalı Olmanın Önemi
Kişilerin gençken sigortalı olmaları gerektiğini ve 3 yıl sonra ömür boyu yenileme garantisini almalarını tavsiye eden Çıngay, böylece bir hastalık sonrası sonraki yıl aynı hastalık için muafiyet olmasının da önüne geçilebileceğini dile getirdi.
Sağlık Sigortalarının Fiyat Artışı
Sağlık sigortalarının şu anda pahalı olmasının ardında pandemi döneminde hastane kullanımlarının azalması sonrası prim artışlarının yapılmaması olduğunu ifade eden Çıngay, “Pandemi bitince hastane ziyaretleri yaklaşık 2 kat arttı. Sonra kur artışı sonucu yaşanan yüksek enflasyon ve ardından Türk Tabipler Birliği’nin yılda iki kere fiyat artışı yapmaları sigorta şirketlerinin maliyetlerini artırdı ve bu maliyetleri fiyatlara yansıttılar” diye konuştu.
Sağlık sigortası poliçesi olan kişilerin mutlaka içeriğini okuması gerektiğinin altını çizen Çıngay, “Çünkü sağlık sigortası kişinin ihtiyaçlarına hitap eden çok özel bir sigorta” dedi. Çıngay, sigortalıların kafasının rahat etmesi için özellikle Özel Sağlık Sigortası’nda (ÖSS) yatarak ve ayakta limitsiz teminatların alınmasının şart olduğunu ancak bunun da pahalı olduğunu dile getirerek, “Eğer operasyon olacaksanız önceden sigorta şirketiniz ile danışın. Eğer operasyonunuz poliçede yoksa bir sonraki yıl dahil edilmesi için ne yapılması gerektiğini sorun. Tetkikler ve ihtiyaçlara, fiyat skalasına göre poliçe limiti belirlenmeli” şeklinde konuştu.