Japonya’nın köklü deniz mahsulleri şirketi KyoKuyo ile geçen yıl ortaklık kuran ve bu süreçte büyümeyi hedefleyen Kocaman Balıkçılık, iç ve dış pazarda ürün çeşitliliğini genişleterek yoluna devam ediyor.
Kocaman Balıkçılık Murahhas Azası Osman Kocaman, KyoKuyo’nun Avrupa pazarına açılma sürecinde Kocaman’ın müşteri portföyünden faydalanacaklarını belirtirken aynı zamanda Türkiye’deki tüketicileri Japon mutfağının su ürünleriyle buluşturacaklarını açıkladı.
Şirketin ihracat konusunda da hedefleri bulunan Kocaman, “Geçen senenin son günlerinde Tayland’dan dondurulmuş suşi ürün gruplarını ithal ederek bu iş için ilk adımları attık. Bu sene, Türkiye’de suşi pazarında yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. 2026’dan sonra tekrar ihracata yönelmeyi planlıyoruz” dedi. Ayrıca, dünyanın en büyük deniz mahsulleri üreticilerinden biri olan KyoKuyo’nun 20’den fazla fabrikasının olduğunu belirtti.
İç pazarda artan maliyetlerin ihracatı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kocaman, Türkiye’de üretim ve ihracat kültürünü sürdürmek istediklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’deki balık tüketiminin Avrupa ortalamasının oldukça gerisinde olduğunu belirterek, “Gelişen gastronomi kültürüyle beraber deniz ürünlerine olan ilgi artıyor. Özellikle karides, kalamar, midye ve ahtapot gibi ürünler ev mutfaklarında daha sık pişirilmeye başlandı” şeklinde konuştu.
Kocaman Balıkçılık, Türkiye’yi AB için bir ihracat üssü olarak görmekte ve suşi üretimindeki planlarını da bu doğrultuda şekillendirmektedir.