Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, 1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikle akıllı saatlerden motosikletlere kadar birçok üründe vazgeçme hakkının kaldırıldığını söyledi. Şahin, bu değişikliğin tüketicilerin aleyhine olduğunu belirterek, “Uzaktan satışlarda tüketicilerin uzun zamandır hakları vardı. Bir ürünü 15 gün içerisinde sebep göstermeksizin iade etme hakkı. 1,5 sene önce bize sorulmadan ve kamuoyundaki uygulamaya bakılmadan bir yönetmelik değişikliği yapıldı. Orada ‘akıllı saatler, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve motosiklet gibi ürünlerde vazgeçme hakkı kaldırıldı’ denildi. Bu, ‘Eğer almışsanız o 15 günlük vazgeçme hakkını kullanamayacaksınız’ anlamına geliyor” dedi.
Kargo Ücretleri Tüketiciye Yüklendi
Şahin, geri iade durumunda tüketicinin kargo ücretlerini kendisinin ödeyeceğini belirterek, “Vatandaşın aldığı ürün istediği çıkmamış veya beğenmemişse geri gönderiyordu ve kargoyu da karşı taraf ödüyordu. Yönetmelik böyleydi. Uzaktan satışın hakkı da budur. Bu konuda batıda daha ileri haklar var. Şimdi yönetmelik değişikliği ile ‘Eğer tüketici kendi gönderecekse kargo parasını kendisi ödeyecek’ diyorlar. Tüketiciye bir yük bindiriliyor” şeklinde konuştu.
Yönetmelik Değişikliğine Dava Açıldı
Yönetmelik değişikliğinin iptali için dava açtıklarını belirten Şahin, “1,5 sene önce bu yönetmeliğin durdurulması talebiyle dava açtık. Fakat 2025’e girdik ve halen karar verilmedi. Diyelim ki karar 3-5 ay sonra verilecek ve belki iptali verilecek. Bu aradaki oluşan durumlardaki zararlar nasıl telafi edilecek? Yargının bu hassasiyeti gözetmesini beklerdik” ifadelerini kullandı.
“Paranızla Rezil Oluyorsunuz”
Şahin, vatandaşa zor kısmın bırakıldığını vurgulayarak, “Bu ürünlerde iade hakkı komple kalkıyor. İade edemeyeceksiniz. Telefon siparişi verdiniz, oyuncak telefon geldi. Bunun iadesi yok. Paranızla rezil olduğunuz gibi bir de dava açıp 3-5 sene bekleyeceksiniz. Buna yol açılmaması için ısrar ettik ama halen karar çıkmadı. Burada satıcı ve sahtekarlık düşüncesi olanlar korunuyor” dedi.
“Bu çok yanlış bir yönetmelik değişikliğiydi”
Şahin, bu durumun tüketiciyi zor durumda bıraktığını belirterek, “Kim mahkemeye verecek ve senelerce bekleyecek. Bir de üzerine masraf edecek. Karşı taraf bunun kılıfını da hazırlamışsa hem para ödeyecekseniz hem de avukat masrafını karşılayacaksınız. Bu çok yanlış bir yönetmelik değişikliğiydi. Biz buna tepkimizi dile getirdik” dedi.