İstanbul’un fethedildiği günün yıl dönümü olan 29 Mayıs 1985’te temeli atılan ve “Boğaz’ın ikinci gerdanlığı” olarak bilinen köprü, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in adını taşıyor. 3 Temmuz 1988’de hizmete açılan köprünün üzerinden 37 yıl geçti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, FSM Köprüsü’nün hizmete alınmasının yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sürücülerin hızlı, konforlu ve güvenli ulaşımını sağlayan köprünün, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına kadar uluslararası transit taşımacılığın ve ağır taşıt trafiğinin geçiş güzergahı olduğunu belirtti.
Bakan Uraloğlu, “FSM Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün zamanla ihtiyacı karşılamaması üzerine, İstanbul Boğazı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi alternatif geçiş güzergahlarını hizmete sunduk” dedi.
İstanbul’un nüfusuyla Türkiye’nin yüzde 18,3’üne ev sahipliği yaptığını vurgulayan Uraloğlu, şehrin tarihi, siyasi, ticari ve kültürel değerine dikkat çekti. İstanbul’da köprü ihtiyacının artmasıyla Boğaziçi Köprüsü’nün ardından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün inşa edildiği bilgisini verdi.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 1.090 metre orta açıklığıyla dikkat çekiyor. Köprünün kulelerinin ağırlığı 7 bin tonu bulurken, toplam genişliği 39,4 metre, denizden yüksekliği 64 metre ve kule yüksekliği 107,1 metredir. Bu kapsamda yapılan projelerle mesafeler kısaltılarak, vatandaşlara zaman ve yakıt tasarrufu sağlanmış ve çevre kirliliği azaltılmıştır.