Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, CNN Türk’te katıldığı programda Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma hedefine dair açıklamalarda bulundu. Bayraklar, yurt içi ve yurt dışında petrol ve doğal gaz arama ve üretim faaliyetlerinin devam ettiğini belirterek farklı coğrafyalarda çeşitli projelerin yürütüldüğünü dile getirdi.
Türk tersanelerinde yapılan Oruç Reis Araştırma Gemisi’nin ilk kez başka bir ülkede göreve başladığını ve Somali’de petrole yönelik 6-7 ay sismik arama yapılacağını açıklayan Bayraklar, “Üretimimiz 110 bin varilin üzerine çıkmış durumda. Gabar’da günlük üretim 56 bin 700 varile ulaştı. Şırnak, Hakkari, Van gibi bölgelerde yeni sahalarla yeni keşifler hedefleniyor.” ifadelerini kullandı.
Doğal gazda ise, Hazar Denizi’nde Şah Deniz Projesi’ndeki ortaklıklar vesilesiyle Türkiye’de üretilenden daha fazla miktarın üretildiğini belirten Bayraklar, “Nijer’de üç tane altın sahasında faaliyetlerimiz devam ediyor. İnşallah 2025 yılında ilk altın üretimimizi gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Bakan Bayraklar, Türkiye’de toplam doğal gaz üretiminin günlük 8 milyon metreküpe ulaştığını belirterek, “Bugün itibarıyla günde 8 milyon metreküp doğal gaz üretiyoruz. 20 milyon hanemiz var doğal gaz kullanan. Bunun 3 milyonu yani yüzde 15’i şu anda kendi gazımızı kullanır hale gelmiş durumda.” dedi.
Nükleer santrallere yönelik görüşmelerin devam ettiğini ve işbirliğine açık olduklarını belirten Bayraklar, Akkuyu Nükleer Santralinde inşaatın devam ettiğini, Sinop ve Trakya’da projeler için görüşmeler yapıldığını ifade etti.
Bayraklar, elektrik faturalarında yapılan yeni tarife dönemine dair, “2025 yılı için yapmayı hedeflediğimiz şöyle bir husus var. 40 milyon abonemiz var. 10 milyonu tamamen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden yürüttüğümüz destek grubu var. Diğer grubun içerisinde de Türkiye ortalama tüketiminin iki katından da fazla olan bir tüketim ve abone grubumuz var.” şeklinde konuştu.
Tüketimi yüksek olan abone sayısının 1,2 milyon olarak hesaplandığını belirten Bayraklar, camiler, cemevleri, ibadethaneler, konteynerler ve kentlerde yaşayanların istisna kategorisine alındığını kaydetti.