1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yurt İçinde Gözler TCMB’nin Enflasyon Raporu’na Çevrildi: Ekonomide Neler Olacak?

Yurt İçinde Gözler TCMB’nin Enflasyon Raporu’na Çevrildi: Ekonomide Neler Olacak?

featured
service

ABD’de Yeni Bütçe Tasarısı Enflasyon ve Büyümeye Etki Ediyor

ABD yönetiminin korumacı ticaret politikaları enflasyonist baskıları artırabilir ve büyümeyi olumsuz etkileyebilir. Trump’ın vergi indirimi tasarısının bütçe açığını artırması beklenirken, yatırımcıların risk algısı da etkilendi.

Tasarıda yer alan vergi indirimleri ve harcama kesintileriyle ilgili tartışmalar devam ederken, Trump’ın muhalifleri ikna etmekte zorlandığı belirtiliyor.

ABD ve Çin Arasındaki Ticari Gerginlikler Küresel Risk Algısını Etkiliyor

ABD ve Çin arasındaki ticari gerginliklerin devam etmesi, küresel risk algısını olumsuz etkiliyor. İki ülke arasındaki geçici tarife anlaşmasının ardından ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedilememesi endişeleri artırıyor.

Çin’in ABD şirketlerine yönelik uyarıları ve olası karşılık esaslı yaptırımlar konusundaki endişeler devam ederken, ticaret savaşlarından kaynaklanan belirsizlikler yatırımcıları tedirgin ediyor.

ABD’nin Yeni Bütçe Tasarısı Tahvil Piyasalarını Etkiledi

ABD ekonomisine yönelik endişeler ve belirsizlikler tahvil piyasalarında satış baskısına neden oluyor. Hazine’nin gerçekleştirdiği tahvil ihalelerine gelen zayıf talep, faizlerin yükselmesine katkıda bulunurken, piyasalardaki dalgalanmalar devam ediyor.

Altın ve petrol fiyatlarındaki hareketlilikle birlikte, küresel ekonomik belirsizlikler piyasalarda dalgalanmaya neden oluyor. Avrupa’daki finansal sistemi tehdit eden unsurlar ise dikkatle takip ediliyor.

Avrupa’da Endeks Vadeli Kontratlar Negatif Başladı

Asya tarafında Çin hariç negatif seyir izlenirken, ABD endekslerindeki satıcılı seyirin etkisiyle bölgede negatif bir atmosfer hakim. ABD tahvil piyasalarındaki hareketlere duyarlı olan Asya ülkelerindeki pay piyasalarında risk algısı yüksek kalmaya devam ediyor.

Japonya’nın en fazla ABD tahvili tutan ülkelerden biri olduğunu belirten analistler, düşen tahvil fiyatlarının Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından yakından takip edildiğini vurguladılar. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato’nun Kanada’da bir araya geldiği G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında küresel güvenlik ve ticaret konuları ele alındı.

Japonya’da imalat sanayi PMI’nin mayıs ayında 49 olarak açıklanmasıyla birlikte, ülkedeki imalat sanayi aktivitesi güç kazansa da zayıf seyrini sürdürdü. Nikkei 225 endeksi yüzde 1 düşerken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,8 geriledi.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 1,21 değer kaybederek günü tamamlarken, BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat yatay seyirle işlem gördü. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın İstanbul Finans Merkezi’nde yapacağı yılın 2. Enflasyon Raporu sunumu yatırımcıların odağında.

Dolar/TL kuru dün yükselişle kapanırken, bugün hafif bir düşüşle işlem görüyor. Analistler, yurt içinde enflasyon raporu, kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksine ek olarak, yurt dışında açıklanacak PMI verilerinin takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 9.300 ve 9.200 seviyelerinin destek, 9.500 ve 9.600 puanın direnç konumunda olduğu belirtiliyor.

Yurt İçinde Gözler TCMB’nin Enflasyon Raporu’na Çevrildi: Ekonomide Neler Olacak?
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!