1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sosyal medyada aldatıcı sağlık beyanında bulunanlara sıkı denetim

Sosyal medyada aldatıcı sağlık beyanında bulunanlara sıkı denetim

featured
service

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ayar, yapılan denetimler sonucunda yılın ilk 5 ayında mevzuata aykırı ilaç tanıtımı ve satışı yapan 519, tüketiciyi yanıltıcı beyanlarla toplum sağlığını tehlikeye atan 1150 olmak üzere toplam 1669 internet sitesine erişim engeli getirildi.

Bakanlık talebiyle 2020’den bu yana aynı gerekçelerle erişime kapatılan internet sitesi sayısı ise 37 bin 52 olarak belirlendi.

Ayar, ilaç denetimlerinin düzenli olarak yapıldığını ve özellikle ihbar olması durumunda denetimlerin 24 saatlik nöbet esasına göre devam ettiğini vurguladı. Sahte ilaçların vatandaşlar için ciddi bir endişe kaynağı olabileceğini belirten Ayar, ilaç konusunun Türkiye ve dünya genelinde son derece hassas olduğunu dile getirdi.

Türkiye’deki İlaç Takip Sistemi’nin dünyaya örnek olduğunu ifade eden Ayar, sistemin ilacın üretiminden hastaya ulaştırılmasına kadar tüm süreçleri dijital olarak takip ederek ilaç sahteciliğini engellediğini söyledi. Ayrıca, 2025 yılına kadar 519 internet sitesine erişim engeli uygulandığını ve bu sitelere yasal miktarlarda para cezaları verildiğini bildirdi.

Ayar, vatandaşların hastalık durumunda resmi sağlık kuruluşlarına başvurarak hekimlerin reçete ettiği ilaçları eczanelerden temin etmelerini tavsiye ederken, internet üzerinde dolaşan güvenilir olmayan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık beyanıyla yapılan satış ve tanıtımların da kurum denetimine tabi olduğunu hatırlatan Ayar, son 5 yılda 27 bin civarında internet sitesinin tüketiciyi aldatıcı sağlık beyanları nedeniyle erişime engellendiğini söyledi.

Ayar, vatandaşlara Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ve bilimsel kriterlere uygun ürünleri tercih etmeleri çağrısında bulunarak, güvenilir kaynakları takip etmelerini önerdi. Geleneksel ürünlerin satışının yapıldığı internet sitelerinin sağlık beyanlarıyla tanıtılmasının mevzuata aykırı olduğunu belirten Ayar, üreticilerin beyanlarını doğrulamaları için TİTCK veya il sağlık müdürlüklerine başvurmalarını tavsiye etti.

TİTCK Başkanı Ahmet Ayar, 2020-2025 yılları arasındaki denetim verilerine ilişkin detayları paylaşarak, ilaç tanıtımı ve satışıyla ilgili internet sitelerine uygulanan erişim engellerinin sayıları hakkında bilgi verdi.

Sosyal medyada aldatıcı sağlık beyanında bulunanlara sıkı denetim
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!