Aşılar, modern tıbbın en güçlü koruma araçlarından biri olarak doğru zamanda, doğru dozla uygulandığında bulaşıcı hastalıklara karşı görünmeyen zırh oluyor. Bu görünmez zırhın en çok ihtiyaç duyulduğu dönem ise çocukluk çağı. Çünkü bu hassas süreçte kızamıktan çocuk felcine, zatürreden menenjite kadar pek çok ciddi hastalık tehdidiyle karşı karşıya kalmak mümkün. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen takvim doğrultusunda uygulanan çocukluk çağı aşıları, aynı zamanda toplumsal sağlığın da güvencesi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Çocuk Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Vefik Arıca’ya göre aşılar, vücuda hastalık yapıcı mikrobun zayıflatılmış ya da öldürülmüş halini tanıtarak bağışıklık sisteminin bu mikrobu hafızaya almasını sağlıyor. Prof. Dr. Arıca, “Aşılama, hastalıklara karşı en etkili koruyucu sağlık uygulaması. Çocukluk çağı aşılamaları, birçok hastalığın tarihe gömülmesine neden oldu. UNICEF’in verilerine göre tüm çocuklar aşılanırsa, önümüzdeki 10 yıl içinde en az 25 milyon hayat kurtarılabilir” diyor.
Aşı takviminde yapılan önemli bir güncellemeyle, Hepatit B aşısı beşli karma aşıya entegre edilerek altı bileşenli karma aşı (Hexavalent aşı) şeklinde uygulanmaya başlandı. Türkiye’de çocuklar doğar doğmaz Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen takvim doğrultusunda aşılanmaya başlıyor. Bilimsel gelişmeler göz önünde bulundurularak hazırlanan bu takvim, büyük bir titizlikle uygulanıyor.
Çocuklara uygulanan aşılar çocuklara belli aralıklarda, birkaç doz halinde bir takvime göre uygulanıyor. Hepatit B’nin ilk dozu doğumdan hemen sonra yapılıyor. Bebek iki aylık olduğunda ise sırasıyla altı bileşenli karma aşı, Konjuge Pnömokok ve BCG (Verem) aşıları devreye giriyor. Aşı takvimine uyum, toplum genelinde bağışıklık zincirinin oluşması açısından kritik bir rol oynuyor.
Aşılarla ilgili en fazla merak edilen konulardan biri de çocukları hangi hastalıklara karşı ne kadar süre korudukları. Prof. Dr. Arıca’ya göre, “Hepatit B aşısı karaciğer enfeksiyonu ve siroza karşı genellikle ömür boyu koruyor.” Diğer aşılar ve koruma süreleri de belirli hastalıklara karşı etkili oluyor. Aşı takvimine tam uyum sağlanarak, çocukların ve toplumun sağlığı korunabilir. Ebeveynlerin, çocuklarını zamanında aşılatmaları, hem kendi çocuklarının hem de toplumun sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır. Aşı takvimine tam uyum, çocuklarımızı sağlıklı bir geleceğe taşımak için en etkili yöntemdir.