1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Türkiye’nin enerji portföyünde güneş ve rüzgar ilk kez başrolde: İşte geleceğin enerji kaynakları!

Türkiye’nin enerji portföyünde güneş ve rüzgar ilk kez başrolde: İşte geleceğin enerji kaynakları!

featured
service

Türkiye’de Rüzgar ve Güneş Enerjisi Payı 2024 Yılında Yüzde 18’e Ulaştı

Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’ın yayınladığı ‘Türkiye Elektrik Görünümü’ raporu, Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinin enerji dönüşümündeki önemine vurgu yapıyor. Rapora göre, 2024 yılında Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 18’e ulaştı.

Ember Türkiye ve Kafkaslar Bölge Lideri Ufuk Alparslan, raporla ilgili yaptığı açıklamada, “2024 yılında gerçekleşen en önemli dönüm noktası, rüzgar ve güneşten elektrik üretiminin yerli kömürün zirvesini geride bırakması diyebiliriz. Dolayısıyla artık Türkiye’de elektrik üretiminde yerli kaynakların itici gücü rüzgar ve güneş oluyor” dedi.

Güneş Enerjisi Üretimi 2024 Yılında Yüzde 39 Arttı

Rapora göre, 2024’te güneşten elektrik üretimi bir önceki yıla göre yüzde 39 artarak 7,3 TWh büyüdü. Aynı dönemde güneş enerjisi kapasitesi neredeyse iki katına çıkarak 19,8 GW’a ulaştı. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi birlikte Türkiye’nin elektriğinin yüzde 18’ini karşıladı.

Rüzgar enerjisi ise elektrik üretiminin yüzde 11’ini karşılayarak, G7 ülkeleri İtalya ve Fransa’yı geride bıraktı.

Güneş Enerjisi ve Rüzgarın Payı 2035’te Yüzde 49’a Ulaşabilir

Türkiye’nin 2035 yılına kadar rüzgar ve güneş kapasitesini dört katına çıkarmayı hedeflediği belirtiliyor. Fosil yakıtların elektrik üretimindeki payının yüzde 20’nin altına düşmesi beklenirken, yılda 8 GW’tan fazla yeni kurulum gerekiyor.

Ufuk Alparslan, finansal sürdürülebilirlik konusunda, “Rüzgar ve güneş enerjisi maliyetlerinin düşmesi nedeniyle artık teşvike gerek yok. Ancak kredi maliyetleri ve yatırımcı çekme konusunda finansal engeller olabilir” dedi.

Hidroelektrik Santrallerin Üretimi 2024 Yılında Yüzde 22 Arttı

2024’te hidroelektrik santrallerden 11 TWh daha fazla elektrik üretildi. Hidroelektrik, toplam üretimin yüzde 22’sini karşılayarak enerji güvenliğinde önemli bir rol oynadı. Ancak kuraklık nedeniyle akarsu tipi üretimde düşüş yaşandı.

2035 Hedeflerinde En Büyük Kırılganlık Nerede?

Ufuk Alparslan, 2035 hedeflerine ulaşmak için altyapı ve yasal düzenlemelerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Yeni rüzgar ve güneş santrali projelerinin hızla devreye alınması için regülasyon ve finansman iyileştirmelerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

değişiklik yapmadan önce, özgün metin şu şekildedir:

“ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İran’ın nükleer programı ve bölgedeki güvenlik konuları ele alındı. Biden, İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını vurgularken, Bennett da ABD ile işbirliğine devam etme kararlılığını ifade etti.”

Özgünleştirilmiş ve SEO uyumlu hale getirilmiş metin şu şekildedir:

“ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Bennett ile telefon görüşmesi yaptı: İran nükleer programı ve bölgesel güvenlik konuları ele alındı. Biden, İsrail’in güvenliğine olan taahhüdünü vurguladı. Bennett ise ABD ile işbirliğine devam etme kararlılığını dile getirdi.”

Türkiye’nin enerji portföyünde güneş ve rüzgar ilk kez başrolde: İşte geleceğin enerji kaynakları!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!