Altı bileşenli karma aşı, difteri, tetanos, boğmaca, hemofilus influenza tip B ve çocuk felci gibi hastalıklara karşı koruma sağlayan bir aşıdır. Bu karma aşıya “Hepatit B” aşısı da eklenmiştir.
Karma aşının önemi ve uygulama sürecine ilişkin merak edilen 5 soru ve yanıtları şu şekildedir:
1- Altı bileşenli karma aşı nedir ve hangi hastalıklara karşı koruma sağlar?
Bu aşı, difteri, tetanos, boğmaca, hemofilus influenza tip B, çocuk felci ve hepatit B hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu sayede tek bir enjeksiyonla 6 hastalığa karşı bağışıklık kazanılır.
2- Karma aşı uygulaması hangi dönemi kapsar?
Altı bileşenli karma aşı, bebeklik ve erken çocukluk dönemini kapsar.
3- Karma aşı uygulaması hangi dönemlerde yapılacaktır?
Aşı takvimine göre, karma aşı 2, 4, 6 ve 18. aylarda rutin olarak uygulanacaktır.
4- Karma aşı nasıl uygulanacaktır?
Bakanlık tarafından temin edilen altı bileşenli karma aşılar, Aile Sağlığı Merkezleri ve diğer sağlık kurumlarında ücretsiz olarak uygulanacaktır. Önceki dönemde beş bileşenli karma aşı ile aşılanan çocukların devam dozları, altı bileşenli karma aşı ile tamamlanacaktır.
5- Çocukluk çağı aşılarının önemi nedir?
Aşılar, bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en etkili yolu olarak kabul edilir. Çocukların kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, su çiçeği, hepatit gibi ciddi bulaşıcı hastalıklardan korunması, toplum ve birey sağlığı açısından büyük önem taşır. Aşı karşıtlığı ise toplumsal bağışıklığı zayıflatarak önlenebilmiş hastalıkların yeniden görülme riskini artırabilir.