DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, Gençlerin Teknolojiyle Buluşmasını Sağlıyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, TÜBİTAK ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) işbirliğiyle hayata geçirilen DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, gençleri teknolojiyle buluşturmaya devam ediyor. 18 binden fazla atölye öğrencisinin katılımıyla 81 ildeki 131 atölyede Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği düzenlendi. Etkinlikte öğrenciler takım halinde geliştirdikleri projeleri sergiledi.
Acil Durum Uyarı ve Müdahale Sistemleri Temalı Proje Şenliği
Proje şenliğinin ana teması bu yıl acil durum uyarı ve müdahale sistemleri olarak belirlendi. Öğrenciler, deprem, yangın, su baskını, gaz kaçağı ve sağlık acil durumları gibi kritik senaryolara yönelik çözüm önerileri geliştirdi. Geliştirilen prototiplerde, sıcaklık, nem, gaz, hareket, ışık gibi sensörler ve mikrodenetleyicilerden oluşan sistemler kullanıldı.
Her biri 4-6 kişilik takımlar halinde çalışan öğrenciler, kendi şehirlerindeki atölyelerde projelerini jüriye sunuyor. Öğrencilerin geliştirdiği sistemler, teknik doğruluğun yanı sıra yenilikçilik, özgünlük, toplumsal fayda ve sürdürülebilirlik kriterleriyle de değerlendiriliyor.
“Türkiye Genelinde 18 Bin 500 Öğrenci Proje Şenliğine Katıldı”
DENEYAP Türkiye Koordinatörü Banu Aras, proje şenliğinin İstanbul Kurtköy Spor Salonu’nda gerçekleştirildiğini belirtti. Türkiye genelinde 18 bin 500 öğrencinin proje şenliğine katıldığını söyleyen Aras, atölye bazında ortaokul ve lise olarak kategorilere ayırdıklarını ve değerlendirme sonucunda öğrencilerin derecelendirileceğini açıkladı.
Aras, öğrencilerin teknolojiyi ürettiğine işaret ederek, “Gelecek onların elinde ve biz bu gelecekten çok umutluyuz.” dedi.
“Mini Termo” ve “Felaket Savar” Projeleri Sergilendi
Çok sayıda takımın projeleriyle yer aldığı etkinlikte, Kod Yıldızları takımı Mini Termo projesini sergiledi. Mini Termo, bebeklerin ateşlerinin takibini sağlayan bir ölçerdir. Ayrıca, Ram takımı da Felaket Savar projesiyle gaz kaçaklarının önüne geçmeyi hedefliyor.
Diğer bir takım olan Prof. Çözüm, yangın tespit dronu geliştirdi. Bu dron, orman yangınlarını tespit ederek söndürmeye odaklanmıştır. Üretken Yazılımcılar takımı ise Depremokur projesiyle deprem uyarı sistemleri üzerinde çalışmıştır.
Etkinlik, birbirinden yaratıcı ve faydalı projelerin sergilendiği bir platform olmaya devam ediyor. Proje şenliğinin sonunda dereceye girenlerin açıklanmasıyla etkinlik sona erecek.