Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Enflasyon Açıklaması
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Hatice Karahan, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından Washington’da düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda “Değişen Küresel Likidite Koşulları Karşısında Merkez Bankacılarının İkilemleri” başlıklı oturumda konuştu.
Karahan, Türkiye’nin son iki yıldır önemli bir dezenflasyon sürecinden geçtiğini belirterek, bu sürecin iç dinamikler ve küresel ekonomik koşulların etkisiyle şekillendiğini vurguladı. “Bu süreçte dezenflasyonun temel bileşenleri; talepteki ılımlı seyir, Türk Lirası’nın reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme oldu” dedi.
“Türkiye’nin Cari Açığı Düştü”
Karahan, iç ve dış talep arasındaki dengesizliğin azaltılması için para politikasını kademeli ve belirgin bir şekilde sıkılaştırdıklarını ve bu sayede önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirtti. İç talebin ılımlı hale gelmesiyle cari açığın GSYH’nın yüzde 6’sından yüzde 1’inin altına düştüğünü söyledi.
“Enflasyon Verilerinde Belirgin Düşüş”
Karahan, enflasyon verilerine bakıldığında Mayıs 2024’teki yüzde 75 seviyesinden Mart 2025’te yüzde 38,1’e kadar düştüğünü açıkladı. “Yıllık enflasyon son 10 aydır art arda düşüyor ve enflasyonun ana göstergeleri de fiyat baskılarında belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor” diye konuştu.
Ancak Karahan, hala bazı zorlukların olduğunu ve enflasyonu tek haneli seviyelere düşürmenin öncelikleri olduğunu belirtti. “Enflasyonun özellikle hizmet kalemlerinde yapışkan olduğu görülüyor ve bunun nedeni zamana bağlı fiyatlandırma ile geriye dönük endekslemedir. Ancak manşet enflasyon düştükçe bu alanda da daha çok iyileşme görmeyi bekliyoruz” dedi.
“Türkiye, Bugün Dış Şoklara Karşı Daha İyi Konumlanmış Durumda”
Karahan, hane halkı ve işletmelerin kendi tahminlerine yakınsamalarının önemli olduğunu vurgulayarak, TCMB olarak atılan adımların iletişimi ve etkili adımların önemine değindi. Ayrıca, maliye politikasının dezenflasyon sürecine destek olması gerektiğini ifade etti.
Hatice Karahan, Türkiye’nin dış şoklara karşı daha iyi konumlandığını belirterek, “Özellikle Türkiye, bugün dış şoklara karşı daha iyi konumlanmış durumda.”
Türkiye’nin önde gelen haber editörlerinden biri olan Karahan, “Cari açık oldukça düşük ve dış borç çevirme oranı belirgin şekilde iyileşti” dedi. Sermaye akımlarındaki değişimlerin gelişmekte olan ekonomiler için önemli olduğunu vurgulayan Karahan, dezenflasyon sürecinde döviz kuru kanalının önemini sürdürdüğünü belirtti.
Karahan, “Bu bağlamda bu dönemde sıkı parasal duruşa odaklanacağız” şeklinde konuştu.
“SON DÖNEMDE GÜNDEME GELEN KÜRESEL POLİTİKALARIN, TÜRKİYE İÇİN NİSPETEN SINIRLI ETKİLERİ OLACAKTIR” başlığı altında konuşan Karahan, ABD’nin Türkiye’ye yönelik tarifelerinin diğer ülkelerden daha düşük seviyede olduğunu belirterek, Türkiye’nin ABD pazarında payını artırma potansiyeline sahip olduğunu ifade etti. Karahan, küresel talep ve ticarette yaşanabilecek zayıflamaların Türkiye’nin ABD pazarındaki potansiyel kazançlarını dengeleyebileceğini belirtti.
Emtia fiyatlarındaki düşüşün Türkiye için olumlu olduğunu vurgulayan Karahan, bu durumun Türkiye’nin ithalat faturasını azaltabileceğini aktardı. Karahan, küresel ticaret politikalarının Türkiye’nin cari dengesi üzerinde sınırlı etkilere sahip olacağını belirtirken, sermaye akımlarının gelişmekte olan ekonomiler için risk teşkil ettiğini ve dikkatle takip edildiğini söyledi.
Haberde AA’nın arşiv fotoğrafı kullanılmıştır.