Uydunun Hizmete Alınması
Türksat 6A uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile 21 Nisan Pazartesi günü (yarın) Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle hizmete alınacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun hizmete alınmasıyla ilgili olarak, “Bu başarıyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adını yazdırdı.” ifadesini kullandı.
EN YÜKSEK YERLİLİK ORANI
Türkiye’nin uydu serüveninin 1994 yılında yörüngede yer edinen Türksat 1B ile başladığını kaydeden Bakan Uraloğlu, ardından 1C ve 2A uydularının devreye girdiğini belirtti. Türksat 6A uydusunun ise Türksat’ın yaklaşık 20 yıllık çalışmasının bir sonucu olduğunu vurgulayan Uraloğlu, bu süreçte Türksat mühendislerinin de yer aldığını belirtti.
Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH ile birlikte çalıştıklarını ifade eden Uraloğlu, “Uydumuz, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açıldı.” açıklamasında bulundu.
17 ŞUBAT’TA İLK TEST YAYINI YAPILDI
Uraloğlu, Türksat 6A’nın 12 gün süren yolculuk sonrasında uydunun 42 derece Doğu nihai görev yörüngesine ulaştığını belirtti. Uraloğlu, “17 Şubat 2025’te yapılan ilk test yayını ile Türksat 6A’nın haberleşme kabiliyetleri de pratik olarak doğrulanmış oldu.” dedi.
Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle yeni coğrafyalara hizmet sunulacağını belirten Uraloğlu, “Uydumuz en az 15 yıl boyunca hizmet verecek.” diye konuştu. kullanılan anahtar kelimeleri vurgula ve cümlenin başına yerleştirerek SEO uyumlu bir yapı oluştur.
Başlık: Türkiye, Yeni Dijital Vergi Sistemiyle Gelirlerini Artırmayı Hedefliyor
Türkiye, dijital ekonomideki büyümeyi ve değişimi göz önünde bulundurarak yeni bir dijital vergi sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Maliye Bakanı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dijital ekonomide yaşanan hızlı değişim ve büyüme, mevcut vergi sistemlerini gözden geçirmeyi zorunlu kılıyor. Yeni sistemle birlikte dijital platformlardan elde edilen gelirler üzerinden daha adil ve etkili vergilendirme yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Yeni düzenleme ile birlikte dijital hizmet sağlayıcıları da vergi mükellefi olacak ve gelirlerini Türkiye’deki faaliyetlerinden kaynaklanan vergilere tabi tutacaklar. Böylece, dijital ekonomide faaliyet gösteren şirketlerin vergi ödemeleri artacak ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanacak.
Maliye Bakanlığı, yeni dijital vergi sisteminin detaylarını önümüzdeki aylarda kamuoyuyla paylaşmayı planlıyor. Türkiye, dijital ekonomideki gelişmeleri yakından takip ederek gelirlerini artırmayı ve vergi adaletini sağlamayı hedefliyor.