ABD Ticaret Politikalarının Küresel Ekonomi Üzerindeki Etkileri
ABD yönetiminin tarifelere ilişkin adımları ve bunların ekonomi üzerindeki olası etkileri, piyasalarda en büyük belirsizlik kaynağı olmayı sürdürüyor. Trump’ın, ABD’nin bazı ticaret ortaklarına yönelik tarifeleri 90 gün süreyle askıya almasına rağmen, Çin ile “tarife düellosu”nu sürdürmesi, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki restleşmenin nereye varacağına dair soru işaretlerini derinleştiriyor.
Öte yandan, dünya genelinde enflasyonla mücadele devam ederken, tarifelerin küresel büyümeyi baskılaması ve durgunluk endişelerini artırması, yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltiyor. Analistler, Trump’ın, Çin hariç diğer ticaret ortakları için ek tarifeleri ertelemesiyle resesyon endişelerinin hafiflediğini ancak sona ermediğini söyledi.
Çin İle Bir Anlaşma Yapabilmeyi Çok İsteriz
Bu gelişmelerle birlikte, dün, Beyaz Saray, Çin’e uygulanacak tarife oranına açıklık getirdi. Beyaz Saray, toplam tarife oranının fentanil krizi dolayısıyla uygulananlar dahil edildiğinde yüzde 145’e ulaştığını bildirdi.
Trump ise kabine toplantısında, Çin’in uzun süre gümrük tarifeleri dolayısıyla ABD’den çok faydalandığını öne sürerek, “Çin ile ne olacağını göreceğiz, (onlarla) bir anlaşma yapabilmeyi çok isteriz” dedi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile doğrudan görüşme yapıp yapmayacağıyla ilgili soruya net yanıt vermeyen Trump, Pekin ile temasa her zaman açık olduklarının mesajını verdi.
2020’den Bu Yana İlk Kez TÜFE’de Aylık Bazda Azalış Görüldü
ABD’nin tarife adımlarının ülkede enflasyonist baskıları canlandıracağına dair endişeler hala devam ederken, ABD’de dün açıklanan veriler enflasyonun hız kesmeye devam ettiğini gösterdi. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda ise yüzde 2,4 ile beklentilerin altında gerçekleşti. Böylelikle, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez TÜFE’de aylık bazda azalış görüldü. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de martta aylık yüzde 0,1 ve yıllık 2,8 ile beklentilerin altında arttı.
ABD federal hükümetinin bütçe açığı, martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yaklaşık yüzde 32 azalarak 161 milyar dolara geriledi.
Dolar Endeksi Yaklaşık 2 Yılın En Düşüğünde
ABD’de büyüme endişeleri ve yakın zamanda enflasyonun yeniden yükseleceğine dair kaygılar, ABD ekonomisine güvenin azalması ve dolar endeksinde gerilemeye sebep olurken, Japon Yeni ve İsviçre Frangına yönelimi güçlendirdi. Dolar/yen paritesi yüzde 1 değer kaybıyla 143,1’e gerileyerek Eylül 2024’ten bu tarafa en düşük seviyesini gördü. İsviçre frangı da, dolar karşısında 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Dolar endeksi Temmuz 2023’ten bu yana ilk kez 100’ün altını test ederken, şu sıralarda yüzde 0,3 düşüşle 100,1’de bulunuyor. Artan küresel risklerin etkisiyle güvenli liman özelliği pekişen altının ons fiyatı ise rekor seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Son 3 iş gününde de yükselen altının ons fiyatı 3 bin 220 dolara çıkmasının ardından, 3 bin 213 dolarda dengelendi.
Brent petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,6 azalışla 62,9 dolar seviyesinde bulunuyor. New York Borsası’nda dün S&P 500 endeksi yüzde 3,46, Nasdaq endeksi yüzde 4,31 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,50 değer kaybetti.
ABD’de Endeks Vadeli Kontratlar Yeni Güne Pozitif Başladı
Avrupa borsalarında tarifelerin ertelenmesiyle iyimserlikler artarken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması bekleniyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Trump’ın diğer ticaret ortakları için ek tarifeleri 90 gün durdurma kararını sosyal medyadan duyurdu. Von der Leyen, AB ülkelerinin desteğiyle AB karşı önlemlerini 90 gün süreyle askıya alacaklarını belirtti.
AB ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında serbest ticaret anlaşması müzakerelerinin başlaması yatırımcıları olumlu etkiledi. Almanya’da DAX 40, Fransa’da CAC 40, İngiltere’de FTSE 100 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksleri değer kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar ise pozitif seyirle yeni güne başladı.
Çin Ticaret Bakanı Vang Vıntao’nun, AB Komisyonu Üyesi Maros Sefcovic ve Malezya’nın Bakanı Tengku Zafrul Aziz ile yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlandı. AB ile Çin arasındaki ticaretin canlandırılması için atılan adımlar piyasalarda olumlu karşılandı.
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi alış ağırlıklı bir seyir izledi. Dolar/TL’de ise hafif bir düşüş yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel alanda yaşanan dalgalanmaların büyüme üzerinde oluşturabileceği risklere dikkat çekti.
Şimşek, enflasyonu düşürmek için harcama disiplini sağlayacaklarını belirtirken, petrol fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkisini de değerlendirdi. Analistler, TCMB piyasa katılımcıları anketi ve yurt dışında açıklanacak verilerin BIST 100 endeksi üzerinde etkili olabileceğini kaydetti. Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Trendyol, Yapı Kredi Bankası ile iş birliği yaparak müşterilerine avantajlı bir kampanya sunmaya hazırlanıyor. Trendyol CEO’su Demet Mutlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yapı Kredi Bankası müşterileri, Trendyol’da yapacakları alışverişlerde özel indirimlerden ve kampanyalardan faydalanabilecekler. Bu iş birliği ile hem müşterilerimize avantajlı alışveriş imkanı sunacak hem de dijitalleşme sürecinde önemli adımlar atmış olacağız” dedi.
Yapılan anlaşma ile Yapı Kredi Bankası müşterileri, Trendyol’da yapacakları alışverişlerde belirli bir tutarın üzerinde ekstra indirimlerden faydalanabilecekler. Ayrıca, kredi kartı kullanımına özel kampanyalar da sunulacak. Bu iş birliği ile Trendyol’un geniş ürün yelpazesi ve Yapı Kredi Bankası’nın finansal gücü bir araya gelerek müşterilere daha avantajlı alışveriş imkanları sunacak.
Trendyol ve Yapı Kredi Bankası iş birliği ile müşterilere sunulan avantajlı kampanyaların detayları yakın zamanda duyurulacak. Bu iş birliği ile Türkiye’nin önde gelen e-ticaret platformu Trendyol, müşterilerine daha fazla indirim ve kampanya imkanı sunmayı hedefliyor.