1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Küresel Piyasalar ABD Enflasyon Verilerini Bekliyor: Dikkatleri Üzerine Çeken Gelişmeler!

Küresel Piyasalar ABD Enflasyon Verilerini Bekliyor: Dikkatleri Üzerine Çeken Gelişmeler!

featured
service

Trump’ın Ticaret Politikaları Küresel Piyasaları Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikası kapsamında izlediği ekonomi ve ticaret politikaları küresel anlamda belirsizlik kaynağı olmaya devam ediyor. Bu politikaların piyasalar üzerindeki etkileri, atılacak karşı adımlarla şekilleniyor.

Artan Risk Algısı Piyasalarda Satış Baskısını Artırıyor

Tarifelerin küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği ve artan gümrük vergilerinin fiyatlara yansıyarak enflasyonu artıracağı endişeleri, risk algısının yüksek seyretmesine neden oldu. Bu durum, pay piyasalarında satış baskısını artırdı.

ABD yönetimi, tarifelere misilleme yapılması durumunda daha sert önlemler alacaklarını belirtirken, Çin’in ABD ürünlerine ek gümrük vergisi uygulama kararı, ticaret savaşının derinleşmesi endişelerini artırdı. Bu durum, risk algısını daha da yükseltti.

Artan risk algısı ile tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi Ekim 2024’ten bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 3,9150’yi test etti.

Trump’ın açıkladığı tarifelerin fiyatları artırıcı etkisi konusundaki soru işaretleri devam ederken, Fed Başkanı Jerome Powell da “Yüksek tarifeler ekonomide etkisini gösterecek ve enflasyonu yükseltecektir.” açıklamasını yaptı.

Powell: Ekonomi Hala İyi Durumda, Ancak Belirsizlikler Artıyor

Trump’ın karşılıklı tarife açıklamaları sonrası konuşan Powell, ekonominin iyi bir konumda olduğunu ancak belirsizliklerin arttığını belirtti. Powell, enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiğini ve yeni politikaların ekonomi üzerindeki etkilerinin netleşmesi gerektiğini vurguladı.

Powell, tarifelerin ekonomik etkilerinin belirsiz olduğunu ve beklenenden büyük olabileceğini söylerken, “Belirsizlik devam ediyor ancak tarife artışlarının önemli ölçüde büyük olacağı netleşiyor.” dedi.

Trump’ın Powell’a faiz indirme çağrısının ardından para piyasalarında beklentiler güçlenirken, analistler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin değişikliklere neden olabileceğini belirtiyor.

Cuma günü, teknoloji öncülüğünde satış baskısı derinleşti. Türkiye’de açıklanan verilere göre, ABD’de tarım dışı istihdam mart ayında 228 bin kişi arttı ve işsizlik oranı yüzde 4,1’den 4,2’ye çıktı. ABD’de imalat sanayi PMI değeri mart ayında 49’a düşerek beklentilerin altında kaldı. JOLTS açık işler sayısı da şubatta öngörülerin altında kaldı.

ABD borsalarında yaşanan değer kayıplarıyla S&P 500 endeksi yüzde 9,08, Nasdaq endeksi yüzde 9,77 ve Dow Jones endeksi yüzde 7,86 geriledi. Önümüzdeki hafta FOMC toplantı tutanakları, toptan stoklar, enflasyon, işsizlik maaşı başvuruları, ÜFE ve Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.

Avrupa borsalarında satış baskısı hakimdi. ECB Başkanı Christine Lagarde, tarifelerin küresel ekonomiye zarar vereceğini ve ABD’ye yatırımın azaldığını belirtti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tarifelerin küresel ekonomiye zarar vereceğini ve enflasyonun artacağını söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, AB’nin ABD’ye tarifelerle karşılık vereceğini açıkladı.

Asya borsaları da satış ağırlıklı bir seyir izledi. Çin, ABD’ye karşı ek tarifeler uygulayacağını duyurdu ve nadir toprak elementlerinin ihracatına kısıtlama getirdi. Çin Ticaret Bakanlığı, 27 ABD şirketini ihracat kontrolü veya yasağı listelerine aldı. Gelecek hafta Avrupa’da perakende satışlar, sanayi üretimi ve enflasyon verileri açıklanacak. Şirketlerden 16’sının askeri ve sivil ikili kullanımı olan ürünlerinin ihracatına yasak getirilirken, 11 şirket ihracat yasağı uygulanan “güvenilmez varlık” listesine alındı.

16 ABD şirketinin, Çin’in ulusal güvenliğini ve çıkarlarını korumak amacıyla ihracat kontrol listesine alındığı bildirildi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, enflasyonun yüzde 2’lik hedefine ulaşma ihtimalinin artması halinde merkez bankasının faiz artırmaya devam edeceğini belirtti.

Uchida, “Her politika toplantısında, herhangi bir önyargı olmaksızın, para politikasına karar verirken (ekonomik ve fiyat) tahminlerimizin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini inceleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Japonya’da şubat ayında hanehalkı harcamaları yıllık bazda yüzde 0,5 azalarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’un azline karar verdi.

Geçen hafta Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 3,62, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 9, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 2,46 ve Çin’de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.

Salı günü Japonya’da dış ticaret dengesi karşılanacak.

Yurt içinde BIST 100 endeksi haftayı yüzde 2,90 değer kaybederek 9.379,83 puandan tamamladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı mart ayına ilişkin enflasyon verileri ile aynı aya ait ihracat rakamları geçen hafta öne çıktı.

Mart ayında TÜFE yüzde 2,46, Yİ-ÜFE yüzde 1,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 38,1, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 23,5 olarak kaydedildi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mart 2025’te 23,4 milyar dolarla tarihin en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamına ulaşıldığını ve ABD ziyaretinde gümrük vergilerini görüşeceklerini belirtti.

Dolar/TL haftayı 37,9950 seviyesinden kapattı.

Gelecek haçta Hazine nakit dengesi, sanayi üretimi ve TCMB piyasa katılımcıları anketi takip edilecek.

Küresel Piyasalar ABD Enflasyon Verilerini Bekliyor: Dikkatleri Üzerine Çeken Gelişmeler!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.

Giriş Yap

Kocaeli Bulten ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!