Kocaeli Büyükşehir Belediyesi SEKA Kağıt Müzesi, kırsal mahallelerdeki okullarda kurduğu el yapımı kağıt atölyeleriyle çocuklara hem geri dönüşümle kağıt yapmayı öğretiyor hem de sıfır atığın önemini aşılıyor.
SEKA Kağıt Müzesi, 2018’de başlattığı Köy Okulları Projesi kapsamında, el yapımı kağıt atölyesini merkeze uzak mahallelere taşıdı. Kovid-19 nedeniyle projeye ara verilse de okulların açılmasıyla birlikte faaliyetler yeniden hız kazandı.
Atölyelerde çocuklar, geri dönüştürülmüş kağıt hamurunu elek yardımıyla topluyor ve suyunu süzerek kurutuyor. Kendi el emeğiyle ürettikleri kağıtlar, öğrencilere hem geleneksel kağıt yapım tekniklerini hem de çevre bilincini kazandırıyor. Bu sayede çocuklar, kağıdın geri dönüşüm sürecini öğrenirken sıfır atık konusunda da farkındalık kazanıyor.
SEKA Kağıt Müzesi Koordinatörü Hüseyin Saban, amaçlarının, kırsal bölgelerdeki çocuklara geri dönüşümü ve kağıt üretimini öğretmek olduğunu belirtti. Saban, “Bugüne kadar 50 okulda, 4 bin 900 öğrenciye kağıt yapımını uygulamalı olarak gösterdik. Böylece hem müzemizi tanıtıyoruz hem de geri dönüşüm ve sıfır atığın önemini çocuklara aktarıyoruz,” dedi.
Saban, öğrencilere önce kağıdın tarihsel yolculuğuyla ilgili bilgi verdiklerini, ardından kağıt yapım sürecini adım adım uygulamalı olarak gösterdiklerini ekledi. Bu süreçte çocukların büyük bir ilgiyle ve heyecanla etkinliğe katıldığını vurgulayan Saban, geri dönüşüm ve sıfır atık bilincini çocuklara kazandırmanın en önemli hedefleri olduğunu ifade etti.
Etkinliğe katılan öğrencilerden Mervenaz Diner, kağıt yapım sürecine katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Yaptığım kağıdı odamda saklayacağım, benim için çok değerli,” dedi.